Gita S. Norheim
gita.no

«Opp og ned - en fantasi-sti»

Rønholt barnehage i Bamble kommune

bilde

Rønholt barnehage, halve linja som beveger seg opp og ned

bilde

Deler av "Opp og ned" i Rønholt barnehage.

Opp og ned er laget med tanke på at barna skal få ulike visuelle og taktile lekepplevelser.


En linje svinger seg gjennom rommet. Den begynner med et hull i veggen som barna kan krype gjennom, og avsluttes med en smilende opp-ned-katt som kikker nysgjerrig ut i rommet.

 

bilde

I lekekroken

Mellom disse punktene finnes mange ulike opplevelser. Fra en bitte liten elefant ruslende på en savanne, til en vulkansk fargeeksplosjon. En bølgende vei går forbi en stor diamant og noen små huler. En ball er i farta og truer kanskje med å treffe noe. Et glitrende blad har samme form som blå regndråper.

12 veggpaneler går fra tak til gulv på de tre hovedveggene i lekekroken. De skaper et tvetydig arkitektonisk rom som fantasistien beveger seg på. Panelene er gradert fra en lys blå opp mot taket over til en dypere gråtone ned mot gulvet. Gråfargen refererer til de ulike gråtonene i dører, kjøkkenbenker, teatervegg etc, mens blåfargen gir en luftig følelse av himmel.

Panelene skaper en overordnet åpen og underlig romlig kvalitet. Det funksjonelle, hvite rommet er åpnet opp og har fått en særegen og mer bevegelig kvalitet. Det stramme romlige grepet med panelene, gjør at linjen tåler å være både frodig, fabulerende og eksperimenterende i forhold til ulik material- og fargebruk.

Nede ved gulvet inne i lekerommet går det en rødbrun linje fra et lite leketårn til et annet. Der er det både skattekamre, fangehull og en glitrende ild fra en ildsprutende drage. Tårnene er bygd opp slik at de skal ha mange muligheter for lek og opplevelse for barna når de leker med små biler og figurer på tårnene.

 

bilde

Tårn i lekekroken

bilde

Tårn i lekekroken

bilde

Rønholt barnehage, detalj

bilde

Rønholt barnehage, detalj

 

Den delen av linja som er i en høyde som barna når opp til, har deler som bygger litt ut slik at de kan kjøres små biler på eller lekes på med småfigurer.

MATERIALER
Paneler: malt kryssfiner.
Linjen: Malt og lakkert hardt treverk som eik og bøk. Diverse materialer som gummi, glitter og ulike stein- og metalltyper er brukt for å skape ulike taktile og visuelle kvaliteter for barna.

bilde

Rønholt barnehage, detalj

 

bilde

Liten tunnell med rør gitt av PipeLife

bilde

Tunnellen fra innsiden av lekekroken

Tilbake til prosjekter

 

E-post: post [a] gita (punktum) no, ©Gita S. Norheim - 2019