Gita S. Norheim
gita.no

«Vannfall»

Smidsrød Helsehus, Nøtterøy kommune

Vannfall

Foto: Bjørn Harstad

vekst

Detalj av skulptur og rist

«Vannfall» er plassert sentralt i atriet på Smitsrød Helsehus. Arkitekturen er lett og luftig, med store åpne rektangulære vindusflater. Skulpturen har en rektangulær og høyreist hovedform som refererer til arkitekturens formspråk. Ved å jobbe i høydeformat står skulpturen tydelig fram i uterommet, og er godt synlig også innenfra bygget. Skulpturen er gjennomskåret av organiske ornamenter som skaper et skulpturelt rom som er både avgrensende og åpenende.

Fra dyser på hver kortside øverst på skulpturen vil det sommerstid sildre vann ned gjennom en ornamental gjennomskåret rist og ned i et basseng under ristene. Nederst i skulpturen er det montert lamper som lyser opp den fargerike innsiden av skulpturen i vinterhalvåret når vannet er skrudd av. På denne måten får skulpturen to ulike og selvstendige uttrykk. Vann på sommeren og belysning om vinteren. Det har vært viktig for oss at skulpturen skal fungere like godt i det lange vinterhalvåret når vannet er avstengt.

De fleste brukerne på Smidsrød Helsehus har et langt liv bak seg, og dermed også ulik bakgrunn, verdisyn og visuelle preferanser. Ved å ta utgangspunkt i et planteornament vil de fleste mennesker, uavhengig av kulturell bakgrunn, kunne få en positiv opplevelse av å møte noe som er vakkert og som har et anstrøk av tradisjon over seg. Det kan være en gjenkjennelse i forhold til norsk rosemaling, eller til europeiske, arabiske eller asiatiske ornamenttradisjoner. Over hele verden har planterikets uendelige mangfold fungert som en inspirasjonskilde for ulike ornamentale uttrykk.

Vi har brukt lokal flora som utgangspunkt: nyperosen med knopp blomst og frukt. Buene nederst i ornamenten kan assosieres til gamle buede steinbroer, kumlokk og ulike tekniske funksjoner som vi mennesker har skapt for å kunne utnytte vannets krefter. Slik sett har Vannfall flere lag av meningsbærende symbolikk.

Farge

....farger og lys kan ha en positiv innvirkning på humør og helse......farge gir energi og skaper gode sanselige opplevelser av rom.
- Utdrag fra Smidsrød Helsehus kunstplan.

Fargene på innsiden av skulpturen og i ristene på bakken tar utgangspunkt i nyperosens fargespekter. Bladverkets blågrønne toner; beroligende og livgivende. De rødlige tonene fra nyperosens blomst og frukt; overdådig og frodig. Ved å legge fargeflatene på innsiden av formen blir fargene aktive og innbydende, men ikke for påtrengende.

Dette stillere uttrykket med sølvskimrende rustfritt stål på utsiden og sterke farger på innsiden, gir et luftig uttrykk som også fungerer godt med uttrykket i det rennende vannet.

vekst

Rustfritt stål, brennlakkering og Ledlys

 

 

E-post: post [a] gita (punktum) no, ©Gita S. Norheim - 2019